top of page
Ieškoti

Annos Reviakinos tapybos paroda „Spektras“

Spalio 29 d., 18 val. Business stadium gallery (Šeimyniškių g. 19b) atsidaro Annos Reviakinos paroda „Spektras“.

Anna Reviakina kaip architektė yra gerai žinoma, plataus spektro, kūrybinga, lanksti, universali kūrėja, sukūrusi daug visuomeninių interjerų, rekonstravusi ir sukūrusi rekreacinės, balneologinės, net sakralinės paskirties objektų, individualių namų, jų interjerų. Menininkė puikiai naudojasi savo žiniomis, įgimtu estetikos jausmu, harmonijos, ergonomikos suvokimu, todėl jos sukurti architektūros darbai, visuomeniniai, individualūs interjerai yra itin estetiški, grįsti klasikinės ir šiuolaikinės architektūros balanso suvokimu, santykiu.


Visą kūrybinio kelio laikotarpį Anna paraleliai kūrė ir vizualinės dailės srityje. Dar mokykloje, įgijusi puikius pagrindus, ji tapė, piešė, dažnai savo sukurtuose interjeruose kaip meninius akcentus naudojo savo sukurtus pano bei paveikslus ar net menines fotografijas.


Atskirai turiu paminėti menininkės piešėjos talentą. Jos piešiniai iš natūros, žmogaus figūros studijos stebina lengvumu, puikiu žmogaus anatomijos suvokimu. Tarsi vienu ypu piešti moterų, vyrų aktai džiugina akį ir kartu stebina įgudusios rankos linijos pajauta, nors pati menininkė šiuos didelio formato piešinius labai kukliai įvardina kaip “pieštuko mankštą”, jie yra puikūs, savarankiškai “galintys gyventi” kūriniai.


Anna skiria daug laiko tapybai, kur kruopščiai dėdama sluoksnį po sluoksnį dažo, lesiruodama, kartais lakuodama dalį paviršiaus sugeba išgauti tarsi trijų dimensijų vaizdinius. Jos pamėgtas motyvas – paprasčiausi vaisiai, daržovės, kartais ir gėlės tarsi personifikuoti, suasmeninti, individualizuoti, todėl labai tiksliai pati autorė šiuos kūrinius vadina “daržovių portretais”, “vaisių portretais”. Harmoningai pasirinkdama formatą (ovalą, apskritimą), ji sukuria unikalius ir kartu nepretenzingus individualizuotus natiurmortus. Nebijodama būti nesuprasta menininkė ne kartą eksponavo savo kūrinius labai buitiškoje aplinkoje, pvz. Daržovių parduotuvėje arba kavinėje, tuo pačiu dar ir konceptualizuodama savo darbus, taikliai juos įvietindama tuose interjeruose.


Surengusi daug parodų, pastaruoju metu ji ėmėsi didelio ciklo sukūrimo, kuris “didelis” ne tik apimtimi, bet ir formatais. Pereitais metais dalis jos abstrahuoto ciklo darbų buvo eksponuota Vilniaus “Godo” galerijoje, o galutinį rezultatą netrukus išvysime unikalioje vietoje – Bernardinų bažnyčios palėpės erdvėje, kuri itin tinka tiems darbams, nes juose gausu dangaus...


Naujausi menininkės darbai tarsi dangaus fragmentai, visokio dangaus: skaidraus, vaiskaus, dramatiško, dangaus prieš aušrą, kruvino dangaus, “gaisuojančio” dangaus, gilaus etc. Gal tai tik aš matau, bet tie tapybos darbai nepalieka abejingų. Nedaug kam pavyksta nutapyti dangų...


Universali, itin darbšti menininkė, turinti daug kūrybinių planų menininkė – tikrai verta tapti Lietuvos dailininkų sąjungos nare, todėl rekomenduoju priimti ją į sąjungą, jai gal labiausiai tiktų Nepriklausomųjų sekcija.

 

Dailėtyrininkė, parodų kuratorė

Vaidilutė Brazauskaitė-Lupeikienė


Paroda veiks iki 2025 sausio 7 dienos.

Comments


bottom of page