top of page
Ieškoti

Audriaus Janušonio kūrybos paroda ŠOKIAI

Lapkričio 7 d., ketvirtadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma menininko Audriaus Janušonio kūrybos paroda „Šokiai“.

Parodoje eksponuojami naujausi autoriaus objektai, instaliacijos, piešiniai ir monotipijos.


Audrius Janušonis: „Prieš keletą metų bičiulis R. D. apie mano kūrybą poetiškai rašė: „<...> gestas yra molyje sustingęs judesys, šokis, autoriaus sušoktas studijoje.“ Mintis tada pasirodė tiksli ir taikli, o ilgainiui įkvepianti kitiems šokiams ir naujoms jų projekcijoms.


Pastaruoju metu kiek mažiau lipdžiau molį. Lipdžiau siūlą, kad susikurčiau vis naują modelį piešimui iš natūros. Tada piešiau, kūriau monotipijas, graviravau akmens masės plyteles, jas pjausčiau, vėl jungiau... sukausi ratu.


Paroda apie liniją, kuri yra ir priemonė, ir tikslas, fiksuota judesio trajektorija, objekto siluetas ir siužeto vingis, forma, kuri yra turinys. Skirtingos medžiagos diktuoja savo taisykles. Graviruota juoda plytelė primena antkapių plytas, taip pat turi stilistinių sąsajų su tatuiruočių pasauliu. Nenuostabu, nes jų atlikimo būdas toks pats: liniją kalanti adata.


Monotipijos – palyginti švelnūs judėjimo trajektorijų pėdsakai.


Medinius konstruktus iš pradžių narsčiau kaip priemonę eksponuoti keramikai, vėliau jie tapo savarankiški, netgi naudingi – savotiška mažąja architektūra.


Vazoms panaudojau vestuvėms dovanotos stiklinės vazos siluetą. Keraminės figūros, galvos, paukščiai – vis ieškau naujos prieigos prie senų temų; tai pastanga, ne baigtinė būsena.“


Audrius Janušonis – Lietuvos ir tarptautiniame meno lauke veikiantis šiuolaikinio meno kūrėjas. Tai vienas pirmųjų Lietuvos keramikos menininkų, pasiūlęs visiškai naują santykį su medžiaga ir erdve, pradėjęs kurti instaliacijas, turinčias pasakojimą, savitą parodos siužetą. Jo kūrybai būdingas paradoksalus medžiagų gretinimas, detalus skulptūrinių objektų atlikimas, meistriškas gesto ir judesio naudojimas. Audrius Janušonis – išskirtinio kūrybinio mąstymo ir raiškos menininkas, kuriantis įtaigius ir filosofiškus meno kūrinius, kurie atskleidžiami per estetinius, poetinius ir erdvinius kontekstus. Savo kūryboje naudodamasis įvairiomis meno raiškos priemonėmis, autorius kalba apie socialines problemas, istorinį kultūros paveldą, pasaulio aktualijas.


Parodos laikas: 2024-11-07 – 2024-12-07.

Galerijos darbo valandos: I–V 12–19 val., VI 12–17 val.

Parodos lankymas – nemokamas.

 

Parodos rengėjas – Dailininkų sąjungos galerija.Partneris – Pamėnkalnio galerija.Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Daugiau informacijos apie parodas suteiks ir į kilusius klausimus atsakys: 

Dailininkų sąjungos galerijos direktorė Patricija Poderytė

Tel. +370 616 25996


Comments


bottom of page