top of page
Ieškoti

Kipro Dubausko paroda „Firestarter“ galerijoje „Meno parkas“

Spalio 11 dieną (penktadienį), kviečiame į Kipro Dubausko parodos „Firestarter“ atidarymą galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27), kurio metu lankytojus pasitiks muzikinė programa ir performansas.

Renginys vyks nuo 17 iki 22 val. | Parodos atidarymas – 18 val.

 

Kipro Dubausko paroda „Firestarter“ yra išsidėsčiusi per du galerijos aukštus, tačiau atidarymo metu persikels ir į šiuo metu archeologų kasinėjamą Kauno miesto rotušės aikštę, čia specialiai parodos atidarymui įrengtame savivartyje / DJ būdoje muzikinę programą paruoš kviestiniai atlikėjai. Ši paroda yra dedikacija autoriaus draugui ir mokytojui M.D. (1984–2013), todėl neatsitiktinai skirtingas parodos erdves apjungiančios temos susijusios – tai eskapizmas, socialinė atskirtis, nuošalumas ir tuo pačiu bandymas žvelgti į šias temas per žaismingą Fluxus meno-pokšto prieigą.


Pirmame galerijos aukšte eksponuojama hibridinė transporto priemonė, kurios priekaboje rodomas trumpametražis filmas „Genius Loci“ (2023 m.). Pagrindinis filmo veikėjas, kaip ir ankstesniuose filmuose, yra pats autorius. Filmo personažas, apsimetęs gatvių remonto darbuotoju, pasislepia vienoje miestui priklausančio statybinio autoparko vilkiko priekaboje. Išaušus naujai darbo dienai jis pradeda savo kelionę, kurios tikslas - aplankyti Fluxus traukinių stotį – egzistuojančią tik autoriaus prisiminimuose, tad galutinis taškas neapibrėžtas, nėra žinomas. Šios vietos paieškos tampa psichogeografiniu „haiku“ ir kelionės pretekstu, kurio prasmė suprantama kartojant veiksmą iš pradžių užkilpintame filme – kaip pasakoje be pabaigos, grįžtant į pradinį klajonės tašką.


Antro aukšto instaliacijoje eksponuojamas naujausias K. Dubausko filmas – vizualinis koliažas „Firestarter“ (2024 m.). Filmas buvo kuriamas etapais nuo 2021 m. ir filmuotas Lietuvoje ir Italijoje. Tai šiuolaikinė šv. Antano – vienuolijos pradininko – interpretacija. Meno istorijoje Šv. Antano kulto reprezentacija yra  dažnas motyvas, todėl ši instaliacija – tai autoriaus duoklė praeičiai, bandymas žvelgti į klasikinius pasakojimus per fragmentuotą, sutrūkinėjusį, dažnai pernelyg šališką ir vienpusišką žvilgsnį į šiuolaikybę, kuri atskleidžiama per autoriaus kūrybai būdingą miesto pakraščių, infrastruktūrinių požeminių arterijų ir surūdijusių objektų estetiką. Instaliacija papildoma ir išplečiama į ją įtraukiant kviestinių autorių kūrinius – filmo „Firestarter“ rekvizito kūrėjus, savamokslius ar mažiau žinomus autorius, taip pat – Henriko Gaičevskio fotografijas sukurtas praeito amžiaus dešimtajame dešimtmetyje jam studijuojant Kauno kunigų seminarijoje.

 

Parodos atidarymo metu lankytojai bus vaišinami spalvotais Fluxus gėrimais.

 

Renginio muzikinę selekciją parinks:

VILTĖ

KAMU SWORD

GIMĖ MIRĖ

MOPE&PEKA

 

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Eteris. 2024“ dalis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.


Paroda galerijoje veiks iki lapkričio 10 dienos.

Comments


bottom of page