top of page
Ieškoti

Lauryno Skeisgielos paroda Vienoje | LIUMP! Ultravioletas, gobelenas ir vynas

Laurynas Skeisgiela. Kadras iš videofilmo LIUMP! HEURIGER
Rugpjūčio 21 d., trečiadienį, 19 val. kultūros erdvėje „Improper Walls“ (Reindorfgasse 42, Viena) atidaroma Lauryno Skeisgielos kūrybos paroda „Liump! Ultraviolet, Gobelin, and Wine” (angl. Liump! Ultravioletas, gobelenas ir vynas).

„Savo studijoje ant palangės radau sudžiūvusį naktinį drugį. Ant jo sparnų – dvi didelės žaliai violetinės akys. Pradėjau jį fotografuoti. Pasirodė įdomu, jog raštai ant jo nugaros yra sudaryti iš kailio, o šis turi skirtingų spalvų kvadratukus, primenančius pikselius. 


Iš entomologo pasiskolinau vieną iš jo naktinių drugių kolekcijų  keletą meškučių šeimos drugių. Dalis šių genetiškai artimų arktinių plaštakių yra nuodingos, tad vizualinis rebusas tarp jų – itin turtingas“ (L. S.).


Apgaulė, kerėjimas, klaidinimas yra universalios patirtys tiek tarp žmonių, tiek tarp įvairių kitų organizmų. Lėmus mimikrijos fenomenui, susiformavo nemažai gamtoje aptinkamų raštų. Savo išorinėmis savybėmis supanašėdami į kitas rūšis ar daiktus, organizmai geba prailginti išlikimo trukmę. Nenuodingi gyvūnai apsimeta nuodingais, sparnuočiai vabzdžiai savo raštais imituoja laukinių žinduolių fiziologines ypatybes, o meškutės, naktinių drugelių rūšis – skolinasi zebro ir laukinių kačių kailinius, apsitaško ryškiomis dėmėmis arba apsigaubia plėšriųjų paukščių akimis. Egzistuoja būdai juos pritraukti, specifinė šviesa ir kvapas – geriausias jaukas naktiniams drugiams masinti. 


Laurynas Skeisgiela, vedamas sutapimų ir siekio sukurti situacijas, skirtas stebėti mimikrijos fenomeną, naktinių drugių viliojimo seansą apjungė su austriškąja Heuriger tradicija, susiformavusia dar XVIII amžiuje. Heuriger – tai laikini vyno barai, smuklės, organizuojami tam tikrais periodais vynuogių auginimo metu. Juose pagal itin senas tradicijas vietiniai vyndariai gali pardavinėti savo jauną vyną, turėdami specialią licenciją. Šis formatas ir jaukūs susibūrimai pritraukia daugumą vietinių gyventojų bei turistų. Idėja prie vieno stalo pakviesti žmones ir vabzdžius (dažniausiai baidomus nuo stalo), patraukė savo paprastumu, naivumu ir beveik garantuotu nepasisekimu. 


Laurynas Skeisgiela. Kadras iš videofilmo LIUMP! HEURIGER

Lauryno Skeisgielos instaliacija „Liump! Ultraviolet, Gobelin, and Wine“ (angl. „Liump! Ultravioletas, gobelenas ir vynas”) veda į stebėjimų erdvę, kviečia seansui su nugirstais pokalbiais ir tūkstančiais plaštakių Kremso prie Dunojaus miesto peizaže.


Laurynas Skeisgiela (g. 1994) yra Vilniuje gyvenantis menininkas, filmų kūrėjas ir kuratorius. 2013–2017 metais studijavo Vilniaus dailės akademijoje (Fotografijos ir medijos meno katedroje) ir Štutgarto valstybinėje menų akademijoje (fotografiją). Kuratorinio dueto ir susitikimų kambario „Lokomotif“ (2019–2021) vienas įkūrėjų ir kuratorių (drauge su Milda Dainovskyte). Pastaruoju metu Laurynas kartu su režisiere Anne Hovad Fischer kuria dokumentinį miuziklą „To Live a Little Longer“ (angl. „Gyventi truputį ilgiau“). Jo individuali meninė praktika dažniausiai įgauna vaizdo ir šviesos instaliacijų formą, šiuo metu tyrinėjant mimikrijos gamtoje ir kultūroje temą.


Milda Dainovskytė – šiuolaikinio meno kuratorė, lektorė, menininkė. Parodoms rengti įprastai renkasi tam nepritaikytas ar asmeniškai svarbias erdves, periferiją. Asmeninėje kūryboje pasitelkia istorinius archyvus, garsą, judančius vaizdus, grafikos technologijas ir kvapus. Kuratorinio dueto ir susitikimų erdvės „Lokomotif“ (2019–2021), kurioje jungiamos šiuolaikinio meno praktikos ir miesto identiteto formavimo strategijos, viena įkūrėjų ir narių (drauge su Laurynu Skeisgiela).


Parodos kuratorė: Milda Dainovskytė.

Projekto vadovė: Kotryna Džilavjan.

Grafinis dizainas: Marek Voida.

Parodos architektūros konsultantas: Dominykas Daunys.

Analoginės fotografijos laboratorija: Spongė.

C-print technikas: Jonas Čiurlys.


Parodos rengėjas: Pamėnkalnio galerija.

Partneris: Improper Walls.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos ambasada Austrijos Respublikoje, Lietuvos dailininkų sąjunga. 

Ypatinga padėka: Darius Mikalauskas, Joana Kairienė, Andrius Sinkus, Rufcut, Martyna Šulskutė, Bon Alog, Christian Berkes, Sophie Wohlgemuth, Inès Lisser, Sandile Radebe, Klaus Krobath, Lisa Saahs, AIR – ARTIST IN RESIDENCE Niederösterreich, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Architektūros fondas.



Lauryno Skeisgielos kūrybos paroda „Liump! Ultraviolet, Gobelin, and Wine” kultūros erdvėje „Improper Walls“ (Reindorfgasse 42, Viena) vyks iki rugsėjo 12 d. Parodos lankymas – nemokamas. 


Comments


bottom of page