top of page
Ieškoti

Nestor Tyryškin paroda „Viskas vyksta savaime“ Klaipėdos galerijoje

Nestor Tyryškin „Kopos“, aliejus, kartonas, 68,5 x 50,5 cm, 2023
Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) spalio 24 d., ketvirtadienį, 18 val., pristatoma Nestor Tyryškin personalinė paroda „Viskas vyksta savaime“. Paroda vyks iki lapkričio 23 d.

Vaikštau, šokinėju, būnu vienas.

Stebiu kaip krenta smėlis, pučia vėjas.

Nieko nėra.

Tik varna                                         

Slepiasi už kalvos.

Ieško sau pavadinimo.


Pagrindinis parodos motyvas – Nidos smėlio kopos, kurios tampa ne tik gamtos vaizdiniu įkvėpimu, bet ir įžvalgiu sociokultūrinių tyrinėjimų fonu. Pavadinimas apeliuoja į tai, kas nuolatos juda ir keičiasi, veikiant nematomų jėgų. Tyryškin savo kūriniuose apmąsto pastovumo ir variacijų temas įtraukdamas į amžiną tai, kas laikina - personažus, įkvėptus asmeninės kasdienybės.


Ši figūros ir vietos priešprieša atskleidžiama per komiškas, o kartais ir absurdiškas situacijas, kuriose žmogus, tarsi natūralus gamtos inkliuzas, tampa peizažo dalimi, tačiau tuo pačiu ir praranda savo vietą jame. Per šiuos netikėtus kontrastus menininkas tyrinėja figūros veiksmų ir erdvės sąveiką, keliančią klausimus apie individo santykį su aplinka. „Viskas vyksta savaime“ ne tik peržengia tradicinio peizažo ribas, bet ir įtraukia žiūrovą į paslėptą šiuolaikinio žmogaus vidinio pasaulio ir gamtos kontekstą, įvertinant ir juokaujant apie žmogaus buvimą šiame pasaulyje.

 

Nestor Tyryškin gimė 2001 m. 2024 m. baigė tapybos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje (VDA). 2021 metais buvo apdovanotas Justino Vienožinskio stipendija, skirta jauniems ir talentingiems menininkams skatinti. Nestor aktyviai dalyvauja parodose nuo 2021 metų. 2024 metais surengė savo pirmąją personalinę parodą „Dykaduoniai gamtoje“ galerijoje „Akademija“, Vilniuje. Taip pat dalyvavo keliose grupinėse parodose, tokiose kaip „Somatika“ ir „Artikuliacija“ VDA „Tapybos koridoriuje“ 2024 m., bei jubiliejinėje parodoje „Dabar“ 2022 m., skirtoje Tapybos ir Piešimo katedros 225-mečiui paminėti.


Organizatorius – LDS Klaipėdos skyrius.

Rėmėjai: Klaipėdos miesto savivaldybė.

 

Klaipėdos galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val. Valstybinių švenčių dienomis galerija nedirba.

 

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie skelbiami medijos priemonėse renginio viešinimo tikslais. 

Comments


bottom of page