top of page
Ieškoti

Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės piešinių paroda „Iš budėjimų“

Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Pažaislio freskų personažai“. 2012–2013 m.
2024 m. rugsėjo 3–28 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė–dešinė“ veiks Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės piešinių paroda „Iš budėjimų“. Atidarymas 2024 m. rugsėjo 3 d., 18 val.

Vilniaus grafikos meno centras tęsia piešinių parodų ciklą – šį kartą kuratorė Monika Krikštopaitytė siūlo įdėmiai pažvelgti į Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės dar niekur nerodytus įvairių laikotarpių piešinius: eskizus, vaizdų dienoraščius, eksperimentus ir visiškai savarankiškus kūrinius. 


Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Iš serijos „Galvos“. 1995–1997 m.

Piešiniuose tapytojos kūrybos gerbėjai atpažins ir biblinius motyvus iš paveikslų, kur šventieji atrodo kaip praeiviai ir atvirkščiai. Kita parodos dalis atskleis ieškojimo laisvės grožį – čia stora tušo linija supasi tarp peizažo ir abstrakcijos, keliais pieštuko brūkšniais fiksuojamas tolimos šalies įspūdis, spalvota pastele kuriamas akmens portretas arba ant šiugždančio popieriaus iš dėmių tiesiog akyse randasi susimąsčiusios galvos. Ko gero, daugeliui įsimins 10-ojo deš. veikėjo – budėtojo prie Vilniaus senamiesčio užtvaro – kafkiška figūra ir didžiulės akys (Lietaus žmogus, 1990–1992).


Įvairi plastinė raiška, netikėtumai tik patvirtina, kad popieriaus lape gali atsitikti bet kas, o piešinio stebėjimas visada intriguoja dėl atsiveriančio mąstymo ir matymo potencialo, todėl tokia paroda tampa nuotykiu ne tik žiūrovams, bet ir rengėjams. Ypač kai aprėpiamas ilgesnis kūrybos laikotarpis, šiuo atveju – keli dešimtmečiai. Datuotų ir datas pametusių serijų piešiniai liudija įžvalgos, prasmės laukimą. Galbūt tapytojai piešimas ne tik padeda lavinti  ranką, žadinti vaizduotę, bet tampa ir budrumo, priesako „budėkite“ (Mk13, 33–37) forma.


Sigita Maslauskaitė-Mažylienė (g.1970) yra žinoma menotyrininkė ir tapytoja. 2009–2022 m. ji vadovavo Bažnytinio paveldo muziejui, o šiuo metu (nuo 2022) eina Lietuvos Respublikos ambasadorės prie Šventojo Sosto pareigas. 


* Paroda yra „Vilniaus galerijų savaitgalio“ programos dalis. Daugiau informacijos apie planuojamus renginius bus skelbiama graphic.lt ir VGMC socialiniuose tinkluose.


Kuratorė Monika Krikštopaitytė 

Architektė Ieva Cicėnaitė

Dizainerė Laura Varžgalytė

Rengėjas Vilniaus grafikos meno centras 

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga 

Informaciniai partneriai artnews.lt, „7 meno dienos“


Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt 

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.


Comments


bottom of page