top of page
Ieškoti

Po paviršiumi: (Ne)matomi ryšiai ir gamtos galia galerijoje „Arka“

Rugpjūčio 29 d., ketvirtadienį galerijoje „Arka“ atsidaro 2-osios tarptautinės meno ir mokslo trienalės „UFNA: Nenuspėjamos ateitys/Unpredictable Futures“ satelitinė paroda „Under the Surface / Po paviršiumi“ 

2-osios tarptautinės meno ir mokslo trienalės „UFNA: Nenuspėjamos ateitys/Unpredictable Futures“ tema – vanduo. Lietuvos dailininkų sąjungos inicijuota eksperimentinė meninių tyrimų platforma, orientuota į ateities technologijas ir inovacijas, šiemet aktualizuoja klimato kaitos ir to sukeltas vandens problemas, su vandeniu susijusias perspektyvas ir vizijas. Pagrindinė projekto paroda ir ją lydinti išsami programa organizuojama Klaipėdoje, kartu su KKKC ir Klaipėdos universiteto Jūrų tyrimo institutu.


Baltijos jūros užterštumo problemos skaudžiai aktualios Lietuvos bei aplinkinių valstybių gyventojams, politinių sprendimų priėmėjams, Baltijos ir Šiaurės šalių mokslininkams ir menininkams. Todėl šiais metais prie trienalės prisijungė LDS galerija „Arka“, kartu su partneriais - Estijos tapytojų sąjunga bei Helsinkio dailininkų asociacija – vykdomu tarptautiniu FINBALT projektu, kuriuo apmąstomas teritoriniu pobūdžiu šalis jungiantis jūrinis, gamtinis, socialinis bei politinis kraštovaizdis.


Parodą „Under the Surface / Po paviršiumi“ kuruoja Evelina Januškaitė, Satu Kalliokuusi, Eeva Muona, Tiiu Rebane, Eija Saarivirta. Joje pristatomas 21-as menininkas iš Lietuvos, Estijos ir Suomijos, pasitelkiantis įvairias meno rūšis: tapybą, fotografiją, videomeną, instaliaciją, performansą, grafiką, keramiką.


Estijos menininkų kolekcija atspindi sovietmečiu sustiprėjusią aplinkosauginę sąmonę, kai ekologinė apsauga tapo nacionalinio identiteto ir asmeninės autonomijos pagrindu. Estų kolekcijoje tyrinėjama ekosemiotika ir ekokritika, nagrinėjama, kaip šios idėjos reiškiasi šiuolaikiniame mene ir kaip dabartis persipina su giliai įsišaknijusiu transcendentiniu ryšiu su gamta.

Estijos menininko Erki Kasemets kūrinio „Life-File“ fragmentas

Suomių menininkai parodoje pristato kūrinius, inspiruotus neužčiuopiamų gamtos elementų – šviesos, krintančio vandens, vėjo, bangų, krioklio ošimo. Ekspozicija kalba apie aplinkos percepciją per jutimus, apmąsto metų laikų kismą ir gyvybės trapumą, aktualizuoja vandenynų augmenijos svarbą, semantiškai fiksuoja gylius ir seklumas, išryškindami apsemtų teritorijų apleistumą ar į kelionines brošiūras tarsi sutalpindami sudužusių atostogų apatiją.


Gintarės Urmonaitės kūrinio „Negyvosios zonos“ fragmentas

Lietuvių autorių ekspozicijoje akcentuojamas ekologinis ir simpoetinis takumas, procesualumas, gamtinės transformacijos, vanduo pabrėžiamas kaip judėjimas, nuolatinė kaita, lemianti ne tik gyvybės radimąsi, bet ir jos nyksmą. Atspindintis vandens paviršius pozicionuojamas kaip troškulio pavidalas, nusausinami vandens plotai - kaip rūšių entropijos ženklas, o naftos terminalo teritorija interpretuojama kaip kardiografinė linija. Parodoje pristatomas ir fiktyviai kartografuojamo vandenynų dugno atlasas, skaitmenizacijos kontekste tarsi patenkinantis žmogaus žingeidumą, ir popieriaus paviršiuose fiksuojamas vandens efemeriškumas, ir eilėmis įkraunama makabriškos apokalipsės nuojauta.


Paroda galerijoje „Arka“ skirta rūšis telkiančio, ekologinius iššūkius patiriančio ir gyvybę generuojančio gamtinio paviršiaus aktualizavimui. Ekspozicija kalba apie (ne)matomus ryšius, aplinkas, kurios ne tik mus supa, bet ir yra atsakingos už įvairių rūšių bendrabūvį. Gamta čia permąstoma ne tik kaip terpė ar buveinė, bet ir kaip tam tikra greta jos gyvenančių žmonių atminties ir patirčių saugotoja, teritorija, kuri po savo tykiu paviršiumi generuoja daugybę skirtingų vyksmų ir pokyčių, neišvengiamai darančių įtaką ekosistemai ir mūsų visų ateičiai. Paroda „Under the Surface“ pristato gausų erdvėvaizdžių rinkinį, reflektuojantį po įvairiais fiziniais, semantiniais ir virtualiais paviršiais būdraujančius peizažus.


Prieš parodos atidarymą, rugpjūčio 29 d., ketvirtadienį, 15 val. kviečiame į parodą lydintį renginį - dokumentinio filmo "Šiaurinė srovė (The North Drift)" peržiūrą (partneris – „Nepatogus kinas“) ir ekspedicinio žygio "Save the Baltic Sea" aptarimą, kurio tema: „Interconnection: Is Any Beginning and Ending of Water? (Tarpusavio ryšiai: ar vanduo turi pradžia ir pabaigą?)“ LDS Projektų erdvėje, Vokiečių g. 4. Filmo peržiūra ir diskusija vyks anglų k. Moderuoja klimatologas dr. Justas Kažys.


Parodos laikas: 2024 08 29 – 2024 09 28

Parodos atidarymas: rugpjūčio 29 d., ketvirtadienį, 18 val.

Vieta: galerija „Arka“, Aušros Vartų g. 7, Vilnius


***


Trienalės organizatorius: Lietuvos dailininkų sąjunga, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras

Trienalės kuratorės: Eglė Ganda Bogdanienė, Solveiga Gutautė, Saulė Mažeikaitė-Teiberė, Viktorija Misiulė


Parodos „Under the Surface“ rengėjas: galerija „Arka“

Parodos partneriai: Estijos tapytojų sąjunga, Helsinkio dailininkų asociacija

Parodos kuratorės: Evelina Januškaitė, Satu Kalliokuusi, Eeva Muona, Tiiu Rebane, Eija Saarivirta

Parodos dalyviai: (LT) Marija Marcelionytė-Paliukė, Eglė Pilkauskaitė, Gintarė Urmonaitė, Emilija Čepulė, Andrius Erminas, Arturas Valiauga, LABA NEBULA (Kristina Švenčionytė ir Arturas Ustinovas) (FI) Eeva-Liisa Isomaa, Iida Valkonen, Pauliina Jokela, Pekka Parviainen, Satu-Minna Suorajärvi, Susanna Iivanainen, Verna Kovanen (EE) Erki Kasemets, Kai Kaljo, Jane Remm, Katrin Valgemäe, Veiko Klemmer, Vilen Künnapu


Dizainas: Audrius Klimas

Komunikacija: Lukas Stanionis, Deva Bartninkaitė

Pagrindinis informacinis rėmėjas: LRT

Parodos architektas: Darius Baliukevičius

Techninis išpildymas: Artūras Meškauskas, Tomas Meleška

Parodos rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Helsinkio miesto savivaldybė, Kulka.


Paroda yra Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos dalis. Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Comments


bottom of page