top of page
Ieškoti

Sakralumas mene – išmislas, išsigelbėjimas ar naujas požiūris? Paroda „ŠVENTA“


Jeigu reikėtų apibūdinti žodį „sakralumas“, su kuo jis asocijuotųsi? Bažnytinėmis taurėmis, šventųjų paveikslais, liturginiais drabužiais? Iki modernizmo laikotarpio sakralinių siužetų vaizdavimas buvo laikoma menininko kokybės ženklu. Atėjus modernizmui, sakraliniai siužetai beveik išnyko, buvo perkuriami nesiremiant anksčiau egzistavusiomis taisyklėmis.


Pastarųjų metų įvykiai – COVID pandemija, Ukrainoje vykstantis karas privertė hedonistinę Vakarų Europą atsigręžti į naujas dvasingumo paieškas. Ieškoti naujų ryšių tarp menininko ir religijos, tarp žiūrovo ir meno kūrinio. Parodoje „ŠVENTA“ šiuolaikiniai menininkai iš naujo kuria ryšį tarp meno ir sakralumo nepereinant perdėto sentimentalumo ir kičo link. Kuratoriai nesiekia pakeisti žiūrovo mąstymo apie sakralumą ar religinius simbolius. Tai yra tema, kuri, nepaisant savo senumo, su kiekviena karta atsinaujina.


Pasak parodos kuratorės Kristinos Ancutaitės: „Sakralumas šiuolaikiniame mene yra apreiškiamas tokiais būdais, kurie menininkui ir kritikui gali būti net nežinomi. Tradicinės temos ir motyvai šiuolaikiniame mene dažnai panaudojami naujais būdais. Sukuriama alternatyvi kalba tam tikro meno turiniui ištransliuoti. Religiją keičia dvasinė kūrinio raiška.“


Parodoje dalyvauja Eglė Velaniškytė, Solveiga Gutautė, Monika Žaltauskaitė Grašienė-Žaltė, Lukas Kolmogorcevas, Marius Jonutis, Greta Kardašiūtė-Kardi, Monika Radžiūnaitė, Gabrielė Aleksė, Daina Vanagaitė, Eglė Česonytė Straigienė, Valda Verikaitė, Kristina Ancutaitė, Audronė Andrulevičienė, Arvydas Brazdžiūnas-Dusė, Leonas Strioga (1930-2022).


Parodos kuratoriai: Kristina Ancutaitė


Parodos atidarymas: 2023 m. rugpjūčio 4 d., 17 val.


Paroda veiks iki rugsėjo 15 d.


Adresas: Kėdainių krašto muziejaus Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje, J. Basanavičiaus g. 45, Kėdainiai


Comments


bottom of page