top of page
Ieškoti

Sigito Prancuičio tapybos, asambliažų ir objektų paroda



Šiaulių Laiptų galerijoje vasario 8 – 24 d.

„Prislopintas spalvos švytėjimas“, - taip kalbama apie dailininko Sigito Prancuičio. Ne vieną žavi pilka Sigito paveikslų spalva. Retas pagalvotų, kad pilka spalva irgi gali būti graži.


Sigitas Prancuitis Vilniaus dailės institutą baigė 1974 m., kai dėstė didieji lietuvių tapybos korifėjai. Sigito mokytojai - Jonas Švažas, Silvestras Džiaukštas, Vladas Karatajus, Algirdas Petrulis. Galima tarti, jog dabar jau jis Šiaulių dailės patriarchas. Pakalbėjus su ne vienu šiauliečiu dailininku, išgirsti – Sigitas Prancuitis mano pirmasis mokytojas, mat jis ilgus metus dėstė Šiaulių dailės mokykloje. Meno vertintojai tik jam atvykus į Šiaulius, suprato - miestas sulaukė puikaus menininko. Dailininkas nesiblaškė, pradėjęs kūrybinį darbą, šiame mieste ir liko, čia suruoštos pirmosios parodos, per čia išeita į plačias respublikos ir tarptautines ekspozicijų erdves. S. Prancuitis nemėgsta buitinių, žanrinių scenų, tapymas jam tarsi meditacija, netikėtų dalykų gretinimai, filosofija... Atskirai reikėtų kalbėti apie Sigito Prancuičio tapybą, atskirai apie asambliažus, kurie lygia greta vertinami šalia geriausių Lietuvos asambliažistų.


Ši paroda – tai Sigito Prancuičio kūrybos retrospektyva. Eksponuojami ir patys pirmieji jo darbai, ir naujausias –„Geltonas povandeninis laivas“, jaunystės ir „Bitlų“ prisiminimas. Šio paveikslo pavadinimu ir galvota užvadinti paroda, bet vėliau pasirinktas „77“ – dailininko pragyventų metų skaičius.


Laiptų galerijos informacija

Commenti


bottom of page