top of page
Ieškoti

TEEMU MÄKI (FI): WAR, GENDER & NATURE / KARAS, TAPATYBĖ & PRIGIMTIS

18-osios Vilniaus tapybos trienalės kontekste galerija “Arka” organizuoja žymaus suomių menininko, tyrėjo, rašytojo, teatro, šokio ir filmų kūrėjo, menų daktaro, profesoriaus ir pasaulyje pripažinto meno aktyvisto Teemu Mäki personalinę parodą, kurioje pirmą kartą Lietuvos žiūrovams pristatoma išsami šio autoriaus kūrybinė implitudė – nuo piešinių, tapybos darbų, iki tekstų, fotografijos, instaliacijų bei videofilmų.

Paroda analizuoja šiandienio žmogaus savijautą esmingai pasikeitusioje geopolitinėje erdvėje, pasitelkiant aštrią ir politiškai angažuotą šiuolaikinio meno kalbą. Įvairiomis raiškos priemonėmis autorius interpretuoja 21 a. situaciją, atskleisdamas mūsų egzistencijos pažeidžiamumą ir neurozes, aktualizuodamas dėl vykstančių karų, nuolatinių grėsmių, priešiškų jėgų konfrontacijų, klimato kaitos sukeltų padarinių patiriamą nerimą. Kūriniuose deklaruojama Mäki pozicija, o žiūrovui pasiūlomas vaizduotės žaidimas, išryškinantis klausimą – ar galima gyventi atsiribojus nuo dabarties tikrovės, tarsi pasaulyje nieko nevyktų? Jau daugelį metų Mäki plėtojamos karo, migracijos, atstūmimo, lyčių lygybės ir kitos kontroversiškos temos šiuolaikybės ir ypač pastarojo meto kontekste tampa ypač aktualios. Šiuos pamatinius naratyvus Mäki permąsto savo tarpdiscipline kūryba, paversdamas ją visumine sociopolitinės kritikos ir filosofinės refleksijos forma.


Parodą sudaro trys teminės dalys:


KARAS


Šioje parodos dalyje pristatomas darbas pavadinimu AR PRISIMENATE ČEČĖNIJĄ? Jis skirtas Rusijos karams prieš Čečėniją (1994–1996, 1999–2000), akcentuojant tai, kaip šie karai buvo įžanga į Rusijos dalyvavimą Sirijos pilietiniame kare ir dabartinį Rusijos karą prieš Ukrainą. Mäki taip pat tyrinėja, kuo šie karai yra panašūs ar skiriasi nuo karų, kuriuos Suomija kariavo XX amžiuje, bei kaip Rusiją paveikė karai, kuriuos JAV ir jos sąjungininkai vedė prieš Iraką 1990 ir 2003 metais.


„AR PRISIMENATE ČEČĖNIJĄ?“ yra kūrinys, sudarytas iš tapybos darbų, skulptūrų, tekstų bei garso ir vaizdo įrašų. Parodoje pristatoma jo dalis, daugiausia dėmesio skiriant tapybai. Tekstai, kurie yra neatskiriama kūrinio dalis, pristatomi kaip tekstiniai plakatai.


Šią parodos dalį papildo naujausias menininko dokumentinis filmas „RIVERBULLS — LAIŠKAS VLADIMIRUI PUTINUI“. Tai filmas apie suomių sinchronizuoto čiuožimo komandą, apie putinišką agresiją, karą Ukrainoje bei būdus „kaip būti vyru“.


TAPATYBĖ


Antroji parodos dalis yra apie lyčių politiką: kaip prieštaringos idėjos apie tai, kas vyrai ir moterys tariamai yra ar turėtų būti, apibrėžia mūsų gyvenimo būdus ir visuomenes. Šioje dalyje pristatomi tapybos, grafikos, fotografijos darbai iš serijos KAIP BŪTI MOTERIMI, VYRU AR KAŽKUO KITU?


Ties šia fotografijų serija Mäki dirba nuo 2004 m. Taip pat išleido to paties pavadinimo knygą, kurioje nagrinėjama lytis ir mirtingumas. Iš pradžių jis fotografavo įvairaus amžiaus ir profesijų vyrus ir moteris, dažnai su jų vaikais, vėliau išplėtė seriją įtraukdamas translyčius bei nebinarinius asmenis. Šioje parodos dalyje taip pat rodomas dokumentinis filmas KIEK YRA LYČIŲ?


PRIGIMTIS


Trečioji parodos dalis – multimedijinė instaliacija METAMORFOZĖS, sukurta 2022 m. Raumos trienalei, Raumos dailės muziejuje (Suomija), bendradarbiaujant su meno mėgėjų grupe, studentais, filmavimo komanda, operos dainininke ir klasikinės fortepijono muzikos atlikėju. „Arkoje“ pristatoma atnaujinta, kompaktiška jos versija, kurią sudaro nuotraukos, tekstai ir trumpi filmai. Kūrinio tema – mūsų kaip individų ir kaip rūšies mirtingumas, šiuo metu, anot mokslininkų, vykstantis Šeštasis masinis išnykimas, sukeltas kenksmingos žmogaus veiklos. Kūrinio pavadinimas nurodo į tai, kad norėdami išlikti kaip rūšis ir civilizacija, turime keistis, pereiti tam tikrą metamorfozę — ir mokytis iš kitų rūšių, pavyzdžiui, beržų.


***


TEEMU MÄKI (1967) - suomių menininkas, karjerą pradėjęs kaip tapytojas, vėliau išplėtęs savo kūrybą ir šiuo metu taip pat aistringai dirbantis vizualiuosiuose menuose, literatūroje, scenos menuose, kine ir teorijoje. Jis taip pat yra Suomijos menininkų asociacijos pirmininkas (nuo 2018 m.) ir IAA Europe (Europos vizualiųjų menininkų asociacijų skėtinės organizacijos) prezidentas (nuo 2023 m.).


Nuo 1990 metų dirba laisvai samdomu menininku, 2008–2013 m. buvo vizualiojo meno profesorius Aalto universitete, Suomijoje. Mäki yra surengęs 61 personalinę parodą, dalyvavęs daugiau nei 250 grupinių parodų, parašęs dešimt knygų ir režisavęs bei parašęs daugybę teatro spektaklių, filmų ir operų.


Teemu Mäki darbai šiuo metu yra finansuojami Suomijos Meno sklaidos centro ir KONE fondo.


Parodos atidarymas ir susitikimas su menininku - spalio 11 d., penktadienį, 18 val., galerijoje "Arka".


Paroda yra 18-osios Vilniaus tapybos trienalės „Aš čia ne tam, kad jus toleruočiau, o tam, kad jus dirginčiau“ satelitinė paroda. Galerijoje "Arka" ji veiks iki lapkričio 9 d.


Parodą remia Lietuvos dailininkų sąjunga, UAB "Vilniaus dailė".

 

Comments


bottom of page