top of page
Ieškoti

XVIII TARPTAUTINĖ VILNIAUS TAPYBOS TRIENALĖ: „AŠ ČIA NE TAM, KAD MANE TOLERUOTUMĖTE, AŠ ČIA TAM, KAD JUS DIRGINČIAU“

Spalio 3 d., ketvirtadienį – Lietuvos dailininkų sąjunga pristato antrąją XVIII Tarptautinės Vilniaus tapybos trienalės dalį, kuri bus eksponuojama Vilniaus dailės akademijos „Titaniko“ parodų salėse. Šį kartą, parodą sudarys dvi kolekcijos – Baltijos šalių menininkų ekspozicija, kuruojama doc. Medos Norbutaitės ir Arvydo Žalpio, bei Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų menininkų apdovanojimų nominantų kūrinių ekspozicija „Vidiniai pasauliai“, kuruojama Andros Orn.

Tradicija tapęs Baltijos šalių dalyvavimas Vilniaus tapybos trienalėse suteikia galimybę palyginti savo šalies meno raidą su kaimyninių šalių meno kaita. Parodoje eksponuojamų Baltijos menininkų gretas sudaro Elena Balsiukaitė (LT), Henrikas Čerapas (LT), Vita Opolskytė (LT), Mantas Valentukonis (LT), Mirjam Hinn (EE), Kaido Ole (EE), Marko Mäetamm (EE), Andris Vītolinš (LV), Māris Čačka (LV) ir Sigita Daugule (LV).


„XVIII-osios tarptautinės Vilniaus tapybos trienalės Baltijos šalių kolekcija buvo formuojama atsižvelgiant į šio projekto koncepciją. Kauno paveikslų galerijoje ir Vilniaus dailės akademijos parodų erdvėje „Titanikas“ eksponuojami skirtingų kartų latvių, estų bei lietuvių menininkų kūriniai atliepia tapybos turinio ir formos tendencijas, parodo jų mąstymą, tapybinės raiškos atradimus ir tai, kas jiems aktualu, kas juos dirgina, jaudina šiandien... Menininkas gaudo laikmetyje tvyrančias žmogui jautrias temas, kylančias problemas, nuojautas, svarbius egzistencinių klausimų ūkus. Filtruoja per save ir ieško atsakymų. Menininko kūryba demonstruoja šias sudėtingas paieškas, jo buvimą tam tikrame laikmetyje. Kurdamas jis atranda santykį su šiandienos žiūrovu ir su pačiu savimi.“ Apieparodos kuravimo procesą atsiliepia pagrindinė Trienalės kuratorė doc. Meda Norbutaitė.


Šalia Baltijos menininkų eksponuojama Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų menininkų apdovanojimų nominantų kūrinių kolekcija „Vidiniai pasauliai“. Šią kolekciją įvairialypė jaunų šiuolaikinių menininkų grupė – Adomas Rybakovas (LT), Agata Orlovska (LT), Andrea Margó Rotenberg (EE), Arvid Staaf (SE), Eeva Lietonen (FI), Eila Kalve (LV), Gabrielė Monginaitė (LT), Katrina Laura Biksone (LV), Marion Saarik (EE), Marleen Suvi (EE), Neda Naujokaitė (LT), Rokas Janušonis (LT). Nors menininkai yra iš skirtingų šalių, svarbiausios temos liečia amžinuosius klausimus: tapatybės tyrinėjimas, kultūrinis paveldas, socialiniai reiškiniai ir žmogus bei nuolat kintantys jo santykiai su aplinka. Kūriniai laviruoja tarp melancholijos po egzistencialistiniu skėčiu, kuriems įtaką daro šiandienos socialinis ir politinis fonas, kartu kviesdami žiūrovus tyrinėti socialinius ir asmeninius klausimus.


Kolekcijos kuratorė Andra Orn teigia, jog „Vidiniai pasauliai“ siekia užfiksuoti Šiaurės ir Baltijos šalių šiuolaikinės tapybos „dabartiškumą“, sutelkiant dėmesį į naujausias tapybos, kaip tarpinės medijos, tendencijas ir naujoves. Tyrinėjant fotografijos, vaizdo, instaliacijos, garso ir keramikos sintezę, parodoje atsiskleidžia šiandieninės tapybos poetika. Menininkai nagrinėja asmeninius ir sociokultūrinius naratyvus bei savo vidines keliones iš įvairių tapybos perspektyvų. 

Parodoje akcentuojamas aplinkos kūrimas meninės raiškos priemonėmis, peržengiant ribą tarp tapybos materialumo ir abstrakčių naratyvų, išskirtinį dėmesį skiriant kultūrinės atminties išsaugojimui prieš ardomąją laiko jėgą. Ieškodama sąsajų tarp tapybos ir vaizdingumo, paroda konceptualiai subtilia gija atskiria techniką nuo naratyvo, apmąstydama pusiausvyrą tarp meistriškumo ir elitiškumo. Temos apima šiuolaikinių žmonių intymumo baimę, nagrinėja izoliaciją virtualiame pasaulyje ir šiuolaikinę socializaciją, o visų svarbiausia – žmonių ir technologijų ryšį. Žmogaus būties paradoksalumas perteikiamas holistiniuose meno kūriniuose, kylančiuose iš atminties, fantazijų ir troškimų. Nuo tapybos ir stiklo instaliacijų iki daugiasluoksnių holistinių objektų paveikslų, sukuriančių persipynusių patirčių ir atminties atmosferą, paroda tyrinėja posthumanizmą ir pereinamąsias erdves, vadinamas ne-vietomis. 


Trienalės pirmoji dalis jau buvo pristatyta Kauno paveikslų galerijoje, kur buvo pristayti šiuolaikiniai Šiaurės šalių, Lenkijos ir Lietuvos menininkai. Taip pat buvo atidaryta satelitinė paroda „Meno parko“ galerijoje, pristatanti menininkų iš Prancūzijos ir Ispanijos kūrinius.


Pagrindinį parodos atidarymą spalio 3 dieną lydi diskusijos su menininkais ir ekskursija po ekspoziciją kartu su kuratoriais: 


  • Panelinė diskusija: Pokalbis su kuratore Andra Orn bei Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų menininkų apdovanojimų nominantais (14:00 val., VDA parodų salės „Titanikas“, Maironio g. 3, Vilnius).

  • Panelinė diskusija: Pokalbis su Baltijos šalių menininkais (16:00 val. VDA parodų salės „Titanikas“, Maironio g. 3, Vilnius)

  • Ekskursiją po parodą: Pasivaikščiojimas po ekspozicijas kartu su kuratorėmis Andra Orn ir Meda Norbutaite (18:00 val., VDA parodų salės „Titanikas“, Maironio g. 3, Vilnius)


Daugiau informacijos apie trienalę ir renginius galite rasti apsilankę https://www.ldsajunga.com/vilniaus-tapybos-trienale


Organizatorius: Lietuvos dailininkų sąjunga, vadovė prof. Eglė Ganda Bogdanienė

Dizainas ir komunikacija: Andrius Grigalaitis, Lukas Stanionis

Projekto vadovė: Agnė Skopaitė

Parodos architektas: Paulius Rukas

Renginio partneriai: Vilniaus Dailės Akademija, NOBA, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, galerija „Meno parkas“, galerija „Arka“

Renginį finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjai: Stasys Museum, Šv. Ignaco Lojolos Kolegija, Integrity, Suomijos Ambasada Lietuvoje, Danijos Ambasada Lietuvoje, Norvegijos Ambasada Lietuvoje, Švedijos Ambasada Lietuvoje, Lenkijos Institutas Vilniuje, Ribas Jewellery, Cosmica Servisas, Vynoteka

Informaciniai rėmėjai: LRT, JCDecaux

Globėjai: Dalė ir Gintaras Gruodžiai


Comments


bottom of page